Τι είναι σύγχρονο εικαστικό κόσμημα;

Τι είναι σύγχρονο – εικαστικό κόσμημα;

Όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του 60′ , κυρίως στην Αμερική (US), την Αγγλία και την Ολλανδία,  από καλλιτέχνες που ήθελαν να εξελίξουν το κόσμημα σε κάτι πιο πειραματικό, το οποίο άγγιζε την τέχνη, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του “Arts & Crafts Μovement”, (ένα κίνημα που δίνει έμφαση στα χειροποίητα έργα και εναντιώνεται στη βιομηχανοποίηση και τη φτηνή-μηχανική απομίμηση διακοσμητικών στοιχείων). Παρόλο που ήταν αδύνατη η κατάργηση της μαζικής βιομηχανικής παραγωγής, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει και προτιμούσαν το γνήσιο, το απλό και το χειροποίητο.

Οι Βρετανοί ονόμασαν αυτό το εναλλακτικό ειδός κοσμήματος “contemporary jewellery”, οι Γάλλοι με τη σειρά τους “creative jewellery” και οι Αμερικάνοι “art jewellery”. Στη ελληνική γλώσσα θα το αποδίδαμε ως σύγχρονο-εικαστικό κόσμημα.

Το σύγχρονο κόσμημα λοιπόν στέκεται ανάμεσα στη παράδοση (παραδοσιακές τεχνικές) και στην ατομική έκφραση του δημιουργού. Χρησιμοποιώντας νέα εναλλακτικά υλικά και αναπτύσσοντας νέες τεχνικές, με βάση μια πρωτότυπη ιδέα, ο καλλιτέχνης δημιουργεί συναισθήματα και ερωτήματα στο θεατή του.

Σε αυτή τη περίπτωση το σώμα αποκτά εναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Γίνεται “τόπος” έκθεσης του κάθε κομματιού και ταυτόχρονα μέσο έκφρασης του ανθρώπου που το φοράει. Θα μπορούσαμε να πούμε οτι είναι ένα είδος μεταξύ  Art, Craft &design.