ONLINE
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
20 Φεβρουαρίου – 24 Απριλίου 2021
Διάρκεια: 15 ώρες
Helena Almeida
Το νέο σεμινάριο Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης είναι προσανατολισμένο στην τέχνη του 20ού & 21ου αιώνα, αλλά και στο σύγχρονο κόσμημα. Η αφετηρία της σύγχρονης τέχνης, αλλά και του σύγχρονου κοσμήματος, τοποθετείται περίπου στη δεκαετία του 1950, με σημαντική διαδρομή όμως από τις αρχές του αιώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διερευνήσουμε διαφορετικά ζητήματα που προκύπτουν από τη σύζευξη της τέχνης του κοσμήματος και της σύγχρονης τέχνης: Πώς εξελίσσεται η έννοια της ομορφιάς; Πώς ορίζεται το τι είναι πολύτιμο; Ποια είναι η σχέση της λεγόμενης «υψηλής» τέχνης με τις διακοσμητικές τέχνες; Πώς σχετίζονται και αλληλοεπηρεάζονται διαφορετικοί καλλιτέχνες, καθώς η τέχνη αποκτά έναν άνευ προηγουμένου πλουραλισμό;
Η τέχνη δεν είναι πια μόνο ζωγραφική ή γλυπτική· μπορεί να είναι μία πράξη ή διαδικασία όπως μια περφόρμανς ή μια εγκατάσταση, ή να αξιοποιεί νέα μέσα όπως η φωτογραφία και το βίντεο. Πολλά είδη που ανήκουν στη σύγχρονη τέχνη ξεφεύγουν πλέον από τις δύο διαστάσεις, αποκτώντας οντότητα στο χώρο και δημιουργώντας σχέση με το θεατή και το σώμα – ακριβώς όπως συμβαίνει με το κόσμημα.
Το σεμινάριο δεν ακολουθεί μια γραμμική χρονολογική σειρά, αλλά αντιθέτως το κάθε μάθημα επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη θεματική, επιχειρώντας να φέρει κοντά καλλιτέχνες διαφορετικών μέσων και δεκαετιών και τραβώντας συνδετικές γραμμές ανάμεσα σε είδη τέχνης και μέρη του κόσμου. Έτσι, σε ένα μάθημα θα εξετάσουμε τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με το ανθρώπινο σώμα (Yves Klein, Bruce Nauman, Ana Mendieta), σε ένα άλλο πώς παρουσιάζονται και ενσωματώνονται στην τέχνη τα καθημερινά αντικείμενα (Andy Warhol, Damien Hirst), σε ένα άλλο πώς μέρος των οπτικών τεχνών μπορούν να γίνουν λέξεις και αφήγηση (Barbara Kruger, Jenny Holzer).
Ειδική βαρύτητα θα έχει το μάθημα που θα ασχοληθεί με τη γενεαλογία του κάθε έργου, πώς δηλαδή οι καλλιτέχνες ενσωματώνουν στη δουλειά τους τόσο τις καλλιτεχνικές τους επιρροές, όσο και τον τόπο, τη φυλή ή την παράδοση από όπου προέρχονται. Εμβληματικό παράδειγμα η σχέση της ελληνικής τέχνης με τη συχνά παραμελημένη των Βαλκανίων.
Διάρκεια σεμιναρίου: 15 ώρες | 20 Φεβρουαρίου – 24 Απριλίου 2021
Ημέρα & ώρα σεμιναρίου: Σάββατο 18.00-19.30
Κόστος: 150 € + ΦΠΑ 24%
Εισηγήτρια: Γεωργία Ζάχαρη | Ιστορικός Τέχνης
Η Γεωργία Ζάχαρη είναι ιστορικός τέχνης και δημιουργός κόμικς που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της ΑΣΚΤ, ενώ πέρασε και ένα χρόνο στο Παρίσι (Université Paris VIII) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Από την αρχή των σπουδών της έχει δουλέψει ως εκπαιδευτικός και mediator με παιδιά και ενήλικες, με πιο σημαντική εμπειρία ως τώρα την Documenta 14 το 2017. Ανάμεσα στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα είναι η διαθεματικότητα και αλληλεπίδραση διαφορετικών ειδών τέχνης, η παρουσία της τέχνης στις πόλεις και τον δημόσιο χώρο, καθώς και η πρόσληψη των έργων τέχνης σε διαφορετικές εποχές.
Μπορείτε να δείτε κάποια από τα κόμικς της εδώ: https://www.instagram.com/tiganopsomo/.