ANAMMA-contemporary-jewelry-galery-zoom

2ο Έτος | Από το επίπεδο στον τρισδιάστατο χώρο

Έχοντας ως εργαλείο τις γνώσεις που έχουμε αποκομίσει από το πρώτο έτος του μαθήματος, τις αλληλεπιδράσεις, δηλαδή, μεταξύ των τρισδιάστατων σχημάτων και συγκεκριμένα μεταξύ κύβου και σφαίρας, προχωράμε στο δεύτερο έτος και αναφερόμαστε στις δυνάμεις που διαμορφώνουν μια τρισδιάστατη φόρμα, μελετάμε τον μετασχηματισμό της και πειραματιζόμαστε με την πληθώρα των μεταμορφώσεων που προκύπτουν.

Δοκιμάζουμε και παρατηρούμε πώς οι φόρμες που προκύπτουν αλληλεπιδρούν με το σώμα και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει το δαχτυλίδι, η καρφίτσα και το βραχιόλι. Τέλος, επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε κάθε μία ενότητα κοσμημάτων χωριστά (δαχτυλίδι, καρφίτσα, βραχιόλι). Μελετάμε τη σχέση τους με το σώμα και το ρόλο που υπηρετούν.

Οι μακέτες και τα προσχέδια αποτελούν το πειραματικό υλικό ενώ, το σύρμα, η ταινία, τα φύλλα των μετάλλων καθώς και οι τεχνικές αργυροχρυσοχοΐας είναι τα τελικά υλικά για την υλοποίηση των κοσμημάτων.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ένα έτος (συνολική διάρκεια:116 ώρες) και χωρίζεται σε τρεις συνεχόμενους και αλληλοσυμπληρούμενους κύκλους.
Οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να έχουν βασικές γνώσεις αργυροχρυσοχοΐας.

Εισηγητής: Άκης Γκούμας

Δαχτυλίδι: Δαμιανός Τζαβάρας

Α’ κύκλος

40 ώρες / 9 Οκτωβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2023

Ο πρώτος κύκλος αναπτύσσεται πάνω στις εργασίες από το προηγούμενο έτος (θεωρητικές και τεχνικές). Θέμα μας θα είναι το δαχτυλίδι, οι συμβολισμοί του, η σχέση του με το σώμα, αναλογίες και τρόποι κατασκευής. Θα ασχοληθούμε με τεχνικές τρισδιάστατης σύνθεσης, στήριξης υλικών καθώς και με τη λειτουργικότητα.

Β’ κύκλος

40 ώρες / 8 Ιανουαρίου – 11 Μαρτίου 2024

Στο δεύτερο κύκλο θα ασχοληθούμε με την καρφίτσα, ένα παρεξηγημένο είδος κοσμήματος καθώς είναι απαιτητικό και δύσκολο. Προβάλλει την προσωπικότητα του φέροντος, απαιτεί γνώσεις σύνθεσης και κρύβει μυστικά, τεχνικά και λειτουργικά (κουμπώματα, στηρίξεις υλικών, πλαίσια). Η τρισδιάστατη δομή της φόρμας μάς δείχνει μια άλλη σχέση με το σώμα και το ρούχο.

Γ’ κύκλος

36 ώρες / 1 Απριλίου – 24 Ιουνίου 2024

Στον τρίτο και τελευταίο κύκλο θα επικεντρωθούμε στη σύνθεση του κοσμήματος που περιβάλλει το χέρι: το βραχιόλι. Θα κατασκευάσουμε αρθρώσεις και κουμπώματα. Θα ασχοληθούμε με τεχνικές τρισδιάστατης σύνθεσης, με απαιτητικές ενώσεις και κολλήσεις.

Το τεχνικό επίπεδο που απαιτείται είναι υψηλό κι έτσι έχοντας εξοικειωθεί από τις εργασίες του πρώτου έτους, θα αναπτύσσουμε συνεχώς τις δεξιότητές μας.

Προτείνεται η ενασχόληση και στον προσωπικό χώρο εργασίας.
Παράλληλα, σκοπός των μαθημάτων είναι οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ένα δικό τους αρχείο δεδομένων, το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται και θα είναι χρήσιμο ώστε να διαμορφώσουν το προσωπικό τους ιδιαίτερο ύφος, τη δική τους ταυτότητα στο έργο τους.

Ημέρα μαθημάτων: Δευτέρα 11:00-15:00 ή 17:00- 21:00
Αριθμός συμμετέχοντων από 5 εώς 8 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 1275€ + ΦΠΑ 24%
Εισηγητής: Άκης Γκούμας