Ετήσιο Σεμινάριο – Από το επίπεδο στον τρισδιάστατο χώρο

Ένα δημιουργικό σεμινάριο που συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και είναι δομημένο πάνω στην εμπειρία, μελέτη, ασκήσεις και πειραματισμούς ετών.
Η θεματολογία του σεμιναρίου καθιστά το θεωρητικό μέρος ένα απαραίτητο εργαλείο που βοηθά να δούμε τις έννοιες, σημείο, γραμμή και επίπεδο μέσα από μια διαφορετική οπτική και συγχρόνως διευρύνει και υποστηρίζει την πρακτική-τεχνική διαδικασία.
Τα προσχέδια, οι μακέτες, η χρησιμότητα του «λάθους» ως εργαλείο εξέλιξης, οι επαναλήψεις και οι σπουδές γύρω από τη γέννηση και εξέλιξη της φόρμας είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτής της πορείας.
Εκτός της δουλειάς που θα γίνεται στο χώρο του εργαστηρίου, είναι προγραμματισμένες και επισκέψεις εργασίας σε μουσεία ώστε να μπορούμε να έχουμε και μια ιστορική-τεχνική προσέγγιση των θεμάτων που θα συζητάμε.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ένα έτος, συνολικής διάρκειας 116 ωρών και χωρίζεται σε τρεις συνεχόμενους και αλληλοσυμπληρούμενους κύκλους.
Οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να έχουν βασικές γνώσεις αργυροχρυσοχοϊας.

Εισηγητής σεμιναρίου: Άκης Γκούμας

Α’ κύκλος – Ο ρόλος του σημείου, της γραμμής και του σχήματος στη σύνθεση μιας επιφάνειας

40 ώρες / 12 Οκτωβρίου – 21 Δεκεμβρίου 2020

Το θεωρητικό μέρος του πρώτου τριμήνου είναι η βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν και οι επόμενες ενότητες.
Οι ασκήσεις που θα αναπτυχθούν έχουν σκοπό τον επαναπροσδιορισμό των εννοιών σημείο, γραμμή, κατεύθυνση, ένταση, ρυθμός και θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας για την τελική σύνθεση μιας επιφάνειας.
Οι μετρήσεις, οι αναλογίες, το σεγάρισμα, το λιμάρισμα, οι απαιτητικές εφαρμογές τους και οι ψυχρές συνδέσεις-ενώσεις θα είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου.

Β’ κύκλος – Το ταξίδι στον τρισδιάστατο χώρο και στην αντίληψη της φόρμας

40 ώρες / 11 Ιανουαρίου – 22 Μαρτίου 2021

Με βάση τις εργασίες και τις ασκήσεις της πρώτης ενότητας θα γίνει η μετάβαση από την επίπεδη επιφάνεια στο χώρο των τριών διαστάσεων και των στερεών σχημάτων.
Η σύνθεση τρισδιάστατων δομών με σύρματα, ταινίες και φύλλα μετάλλων, οι μετρήσεις, οι κλίμακες, οι αναλογίες των μερών σε σχέση με το σύνολο αλλά και η διαχείριση της φωτιάς ως εργαλείο συγκόλλησης θα είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ενότητας.

Γ’ κύκλος –  Κτίζοντας μία φόρμα: εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις που προσδιορίζουν τη δημιουργία της

36 ώρες / 29 Mαρτίου – 14 Ιουνίου 2021

Το ταξίδι ολοκληρώνεται με την αναζήτηση της διαδικασίας για τη γέννηση μιας φόρμας. Μιας φόρμας που θα προκύψει από την έλξη του κύβου προς τη σφαίρα η και αντίστροφα.Οι δυνάμεις – άυλες η πραγματικές – που ασκούνται στο εσωτερικό η εξωτερικό περιβάλλον μιας φόρμας σε συνδυασμό με απαιτητικές τεχνικές εφαρμογές θα είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στην τελική αυτή περίοδο.
Οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις και τα ερωτήματα που θα προκύψουν, θα αναπτυχθούν και εκτός των μαθημάτων υπό μορφή ομαδικών εργασιών.

Ημέρα μαθημάτων: Δευτέρα 17:00- 21:00
Αριθμός συμμετέχοντων από 5 εώς 8 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 1160€ + ΦΠΑ 24%
Εισηγητής: Άκης Γκούμας

Τα υλικά του σεμιναρίου επιβαρύνουν τον συμμετέχοντα.

 

*** Το Άναμμα διέκοψε την λειτουργία του στις 11 Μαρτίου λόγω της εξάπλωσης του COVID-19. Από τις 18 Μαϊου ξεκινάει και πάλι τη λειτουργία του τηρώντας απόλυτα τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής. Τα μαθήματα ξεκινάνε 18 Μαίου έως 13 Ιουλίου. Οι αναπληρώσεις προγραμματίζονται να γίνουν στις 28 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου 2020.