Σεμινάριο Χυτού Κοσμήματος

Το χυτό κόσμημα, ή αλλιώς μέθοδος του χαμένου κεριού, είναι μία από τις αρχαιότερες τεχνικές της αργυροχρυσοχοΐας. Φτιάχνοντας ένα κέρινο κόσμημα-μοντέλο από κερί με τη διαδικασία της χύτευσης μετατρέπεται σε μέταλλο.

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε αρχάριους αλλά και σε κοσμηματοποιούς που θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο του χυτού κοσμήματος. Μέσα απο το πλάσιμο του κεριού και τη μικρογλυπτική μαθαίνει κανείς να δημιουργεί πλαστικές φόρμες, φτιάχνοντας τρισδιάστατα κοσμήματα αλλά και αντικείμενα.

Πηγές έμπνευσης αποτελούν οι μορφές του φυσικού κόσμου (οργανικές και ανόργανες), τα κοσμήματα από την αρχαιότητα έως σήμερα και γενικότερα τα εικαστικά έργα τέχνης.

Εισηγητής σεμιναρίου: Δημήτρης Νικολαϊδης

Στο σεμινάριο θα διδαχθούν:

α’ κύκλος
Χυτό κόσμημα με εύπλαστα κεριά
44 ώρες / 16 Οκτωβρίου – 15 Ιανουαρίου 2021

β’ κύκλος
Μικρογλυπτική σε σκληρό κερί
52 ώρες / 29 Ιανουαρίου – 23 Απριλίου 2021

Η ύλη του σεμιναρίου θα ολοκληρωθεί σε 2 κύκλους μαθημάτων συνολικής διάρκειας 96 ωρών. Οι εγγραφές γίνονται τον Σεπτέμβριο και Ιανουάριο για τον αντίστοιχο κύκλο. Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μόνο του ενός κύκλου.

α’ κύκλος – Χυτό κόσμημα με εύπλαστα κεριά


Ο α’ κύκλος περιλαμβάνει τη δημιουργία επίπεδων και τρισδιάστατων κοσμημάτων από λεπτά φύλλα εύπλαστων κεριών. Θα κατασκευάσουμε διαφορετικούς τύπους κοσμημάτων όπως δαχτυλίδια, βραχιόλια, σκουλαρίκια, καρφίτσες.

Θα χρησιμοποιήσουμε διάφορες τεχνικές – διάτρητα, ανάγλυφα, εγχάρακτα, αρθρωτά, διακοσμημένα με κόκκους (κοκκίδωση) – και θα δημιουργήσουμε υφές και αποτυπώματα για να εμπλουτίσουμε τις επιφάνειες.

Στη συνέχεια, τα αντικείμενα θα χυτευτούν (αντικατάσταση του κεριού από μέταλλο) και θα ακολουθήσει η επεξεργασία του μετάλλου που περιλαμβάνει λιμάρισμα, κολλήσεις, πατίνες, τοποθέτηση ορυκτών μέσα σε ειδικές θήκες (καστόνια) και επιλεκτικές επιμεταλλώσεις. Τέλος, θα κατασκευάσουμε βασικούς τύπους κουμπωμάτων από σύρματα.

Διάρκεια κύκλου: 44 ώρες / 16 Οκτωβρίου – 15 Ιανουαρίου 2021
Ημέρα μαθημάτων: Παρασκευή, 17:00-21:00
Αριθμός συμμετέχοντων από 6 εώς 10 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 440€ + ΦΠΑ 24%
Εισηγητής: Δημήτρης Νικολαϊδης

Τα υλικά του σεμιναρίου επιβαρύνουν τον συμμετέχοντα.

 

β’ κύκλος – Μικρογλυπτική σε σκληρό κερί

Εισαγωγή στον κόσμο των τρισδιάστατων μορφών – μικρά γλυπτά/κοσμήματα.

Στο β’ κύκλο, θα ανακαλύψουμε τον κόσμο της μικρογλυπτικής χρησιμοποιώντας ειδικά σκληρά κεριά. Θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία χειροποίητα και μη (π.χ. φρέζες, γλυφίδες) για να δημιουργήσουμε κοσμήματα και γλυπτικές φόρμες αφαιρώντας υλικό από έναν τρισδιάστατο όγκο κεριού.

Θα σχηματίσουμε κοσμήματα-φόρμες με μεγαλύτερους και ακριβέστερους όγκους. Θα χρησιμοποιήσουμε διάφορες τεχνικές: ανάγλυφα, εγχάρακτα, αρθρωτά, διακοσμημένα με κόκκους (κοκκίδωση). Θα κατασκευάσουμε θήκες για ορυκτά (καστόνια), κουμπώματα και θα μάθουμε να κάνουμε ένθεση μετάλλου σε μέταλλο.

Τέλος θα δοθούν συμβουλές και κατευθύνσεις για το φινίρισμα των χυτευμένων αντικειμένων, οι οποίες περιλαμβάνουν τις βασικές τεχνικές αργυροχρυσοχοϊας.

Διάρκεια κύκλου: 52 ώρες / 29 Ιανουαρίου – 23 Απριλίου 2021
Ημέρα μαθημάτων: Παρασκευή, 17:00-21:00
Αριθμός συμμετεχόντων από 6 έως 10 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 520€ + ΦΠΑ 24%
Εισηγητής: Δημήτρης Νικολαϊδης

Τα υλικά του σεμιναρίου επιβαρύνουν τον συμμετέχοντα.

*** Το Άναμμα διέκοψε την λειτουργία του στις 11 Μαρτίου λόγω της εξάπλωσης του COVID-19. Από τις 18 Μαϊου ξεκινάει και πάλι τη λειτουργία του τηρώντας απόλυτα τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής. Τα μαθήματα ξεκινάνε 22 Μαίου έως 10 Ιουλίου. Τυχόν αναπληρώσεις προγραμματίζονται να γίνουν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2020.