Το Άναμμα είναι ένα εργαστήρι σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος που απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες που θέλουν να γνωρίσουν και να εξελίξουν την τέχνη του κοσμήματος. Βασιζόμαστε στις παραδοσιακές τεχνικές της αργυροχρυσοχοΐας, αλλά και σε σύγχρονα υλικά και τεχνικές με σκοπό την ανάδειξη της δημιουργικότητας που κρύβει ο καθένας μέσα του, την υλοποίηση ιδεών και την επικοινωνία, με το κόσμημα να αποτελεί το κύριο μέσο έκφρασης..

Η ιστορία μας

Στα πλαίσια της οικογενειακής επιχείρησης Αφες Ι. Κανδαράκη, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της αργυροχρυσοχοΐας από το 1993, η Αναστασία Κανδαράκη με οδηγό την αγάπη της για το κόσμημα, αποφάσισε να δημιουργήσει, τον Οκτώβριο του 2011, ένα νέο τμήμα στην επιχείρηση, το Άναμμα.

Στο Άναμμα διοργανώνονται σεμινάρια σύγχρονου-εικαστικού κοσμήματος. Στόχος είναι να μεγαλώσει η οικογένεια των κοσμηματοποιών και να εκπαιδεύσει, διατηρώντας την πολύτιμη παράδοση, αλλά παράλληλα να δώσει νέες οπτικές στο κόσμημα ως εκφραστικό μέσο τέχνης με σύγχρονες τεχνικές και προσεγγίσεις.

Η φιλοσοφία μας

Στο σύγχρονο εικαστικό κόσμημα, η αξία του κοσμήματος δεν είναι συνδεδεμένη τόσο με το πολύτιμο υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, αλλά με την ιδέα και το μήνυμα το οποίο θέλει να επικοινωνήσει. Έτσι το κόσμημα αποκτά μια συμβολική σημασία, ζητάει αντιδράσεις, προσκαλεί σε συμμετοχή, γίνεται η αρχή ενός διαλόγου.

Το σώμα αποκτάει ένα σημαντικό ρόλο, γίνεται τόπος έκφρασης και έκθεσης. Τα κοσμήματα προορίζονται, όχι μόνο για να στολίσουν το σώμα, αλλά και για να απεικονίσουν τη ψυχίκη διάθεση του δημιουργού, αλλά και αυτού που το φοράει.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

1. ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

Το μάθημα του Σύγχρονου Εικαστικού Κοσμήματος αντιμετωπίζει το κόσμημα ως μια τέχνη φορητή. Οι παραδοσιακές τεχνικές και προσεγγίσεις συνδυάζονται με τις σύγχρονες, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας οπτικής του κοσμήματος ως εκφραστικό μέσο τέχνης. Ολοκληρώνοντας κανείς και τα δύο χρόνια, έχει μια πλήρη εικόνα γι’ αυτό το είδος του κοσμήματος και είναι αρκετά καλά προετοιμασμένος και για να φοιτήσει στο εξωτερικό.​
Εισηγήτρια: Αναστασία Κανδαράκη

2. ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

Το μάθημα αυτό επικεντρώνεται στην εκμάθηση και ανάπτυξη των βασικών τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας. Εισαγωγή στην τέχνη του χειροποίητου κοσμήματος με στόχο την εξοικείωση με τις μετρήσεις, τις κολλήσεις και την ακρίβεια στην κατασκευή.
Εισηγήτρια: Αγγέλικα Κόμη

3. ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα αυτό αφορά κυρίως όσους θέλουν να εξειδικευτούν στο βιομηχανικό σχεδιασμό ενός κοσμήματος. Εδώ κανείς μαθαίνει να σχεδιάζει με ακρίβεια ένα κόσμημα, έτοιμο για να προχωρήσει σε παραγωγή.
Εισηγήτρια: Όλγα Κανδαράκη

4. 3D MODELING:ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

Εισαγωγή και περιήγηση στον 3D Σχεδιασμό χρησιμοποιώντας υπολογιστή και το πρόγραμμα Rhinoceros στο στόχο την σχεδίαση κοσμημάτων και την εκτύπωση μοντέλων σε 3D εκτυπωτή.
Εισηγήτρια: Αλίκη Στρουμπούλη

5. ΧΥΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

Το χυτό κόσμημα ή αλλιώς μέθοδος του χαμένου κεριού είναι μία από τις αρχαιότερες τεχνικές της αργυροχρυσοχοίας. Μέσα από το πλάσιμο του κεριού και τη μικρογλυπτική μαθαίνει κανείς να δημιουργεί πλαστικές φόρμες φτιάχνοντας τρισδιάστατα κοσμήματα αλλά και αντικείμενα.
Εισηγητής: Δημήτρης Νικολαϊδης

 6. ΜΕΤΑΛΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ & REPOUSSE

Εισαγωγή στη μεταλλογνωσία και στη γλυπτική. Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με εξοικείωση στις βασικές τεχνικές αργυροχρυσοχοϊας που θέλουν να ανακαλύψουν τη πλαστικότητα του μετάλλου φτιάχνοντας γλυπτικές μεταλλικές φόρμες.
Εισηγητής: Δημήτρης Νικολαϊδης

7. ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΧΩΡΟ

Ένα ετήσιο σεμινάριο που συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη. Μελετάει τις έννοιες, σημείο, γραμμή και επίπεδο μέσα από μια διαφορετική οπτική και συγχρόνως διευρύνει και υποστηρίζει την πρακτική-τεχνική διαδικασία.
Εισηγητής: Άκης Γκούμας

8. ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ

Παράλληλα προκειμένου να δείξουμε ποικίλες οπτικές του σύγχρονου κοσμήματος, διοργανώνουμε ταχύρυθμα σεμινάρια με διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Όλα τα σεμινάρια απευθύνονται σε ενήλικες, φοιτητές, εργαζόμενους, ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες, οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν και να αναπτύξουν μια σύγχρονη ματιά στο κόσμημα.