Σεμινάριο Χειροποίητου Κοσμήματος

Το σεμινάριο αυτό επικεντρώνεται στην εκμάθηση και ανάπτυξη των βασικών τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ιδιότητες των μετάλλων, στην επεξεργασία και μορφοποίησή τους, καθώς και στις πιο απαιτητικές συγκολλήσεις.

Ακολουθείται μια κλιμακούμενη διαδικασία υλοποίησης ασκήσεων με γνώμονα τις αρχές της κλασσικής μεταλλοτεχνίας. Σκοπός του σεμιναρίου είναι ο κάθε μαθητής να διευρύνει τις γνώσεις του στην τέχνη του χειροποίητου κοσμήματος, καθώς και να εξοικειωθεί με τις μετρήσεις, τις κολλήσεις και την ακρίβεια στην κατασκευή.

Εισηγήτριες σεμιναρίου: Αναστασία Κανδαράκη και Αγγέλικα Κόμη

Η ύλη του σεμιναρίου θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεχόμενους κύκλους συνολικής διάρκειας 116 ωρών. Οι εγγραφές γίνονται κάθε Σεπτέμβριο, Δεκέμβριο & Φεβρουάριο και για τους 3 κύκλους. Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μόνο του ενός κύκλου.

α’ κύκλος

36 ώρες / 14 Οκτωβρίου – 16 Δεκεμβρίου 2020 | ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ 12 Μαϊου – 7 Ιουλίου 2021

Στον πρώτο κύκλο γίνεται η εισαγωγή στις βασικές τεχνικές αργυροχρυσοχοΐας όπως: σεγάρισμα, λιμάρισμα, ασημοκόλληση, σφυρηλάτηση και γυάλισμα. Τα μέταλλα που χρησιμοποιούμε για να εφαρμόσουμε τις τεχνικές μας είναι ο ορείχαλκος, ο χαλκός και το ασήμι.
Δημιουργούμε την πρώτη συλλογή κοσμημάτων, η οποία περιλαμβάνει ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με τη χρήση σύρματος, ένα τρισδιάστατο δαχτυλίδι εφαρμόζοντας την τεχνική «κουτί» και τέλος, για να ανακαλύψουμε την ελαστικότητα του μετάλλου, δημιουργούμε ένα μενταγιόν σε σχήμα σφαίρας.

Ημέρα μαθημάτων: Τετάρτη 11:00- 15:00 ή 17:00-21:00
Αριθμός συμμετεχόντων από 4 έως 8 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 360€ + ΦΠΑ 24%
Εισηγήτρια: Αναστασία Κανδαράκη


β’ κύκλος

40 ώρες / 20 Ιανουαρίου – 24 Μαρτίου 2021 | ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ 12 Μαϊου – 14 Ιουλίου 2021

Στο δεύτερο κύκλο εξελίσσουμε τις τεχνικές στο μέταλλο που απαιτούν περισσότερη ακρίβεια και εξετάζουμε τα κράματα των μετάλλων και τις ιδιότητές τους.
Μαθαίνουμε την τεχνική δεσίματος πέτρας κοπής cabochon (καστόνι) με σκοπό την ολοκλήρωση ενός δαχτυλιδιού.
Εφαρμόζουμε την τεχνική married metals – μία διακοσμητική τεχνική η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να εξασκήσουμε το λιμάρισμα και τη συγκόλληση – με σκοπό την ολοκλήρωση μιας καρφίτσας. Δημιουργούμε διακοσμητικές υφές στο μέταλλο μέσω της σφυρηλάτησης και επεξεργαζόμαστε τις επιφάνειες των μετάλλων με διάφορα εργαλεία για την κατασκευή ενός κολιέ-μενταγιόν. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο φινίρισμα και στη λείανση των κοσμημάτων.

Ημέρα μαθημάτων: Τετάρτη 11:00- 15:00
Αριθμός συμμετεχόντων από 4 έως 8 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 400€ + ΦΠΑ 24%
Εισηγήτρια: Αγγέλικα Κόμη
 

γ’ κύκλος

40 ώρες / 31 Μαρτίου – 16 Ιουνίου 2021 | ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ 17 Ιουνίου – 15 Ιουλίου & 9 Σεπτεμβρίου – 7 Οκτωβρίου 2021

Στον τρίτο κύκλο δίνουμε έμφαση σε διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης στοιχείων, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της συγκόλλησης αλλά και των κρύων κολλήσεων. Συγκεκριμένα, γίνεται η εκμάθηση διαφορετικών ειδών συνδεσμολογίας όπως βίδες, πριτσίνια και μεντεσέδες.
Μαθαίνουμε μία πιο απαιτητική τεχνική δεσίματος πέτρας σε κοπή μπριγιάν και ακανόνιστη, με δοντάκια. Με αυτή τη τεχνική μπορεί κάποιος να φτιάξει το προσωπικό του μονόπετρο.
Δημιουργούμε ένα δαχτυλίδι με γάμπα αγκλέ, η οποία έχει συγκεκριμένο τύπο και μετρήσεις για τη δημιουργία της.
Τέλος, θα χρησιμοποιήσουμε τις τεχνικές συνδεσμολογίας που έχουμε μάθει για τη δημιουργία ενός κολιέ.

Ημέρα μαθημάτων: Τετάρτη 11:00- 15:00
Αριθμός συμμετεχόντων από 4 έως 8 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 400€ + ΦΠΑ 24%
Εισηγήτρια: Αγγέλικα Κόμη

*** Το Άναμμα διέκοψε την λειτουργία του στις 7 Νοεμβρίου 2020 λόγω της εξάπλωσης του COVID-19. Τον Μαϊο 2021 ξεκινάει και πάλι τη λειτουργία του τηρώντας απόλυτα τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής.